KDV İSTİSNASI

  >   Yatırım Teşvik Belgesi  >   KDV İstisnası
KDV İstisnası

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KDV İSTİSNASI

Yatırım Teşvik Belgesi, yatırımcıları desteklemek ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak projelerin hayata geçirilmesini teşvik etmek amacıyla devlet tarafından sunulan çeşitli avantajlar içeren belgedir. Bu teşviklerden biri de Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnasıdır. İşletmeler, yatırım sürecinde yapacakları mal ve hizmet alımlarında KDV ödemekten muaf tutulurlar. KDV İstisnası, maliyetlerin düşürülmesi ve nakit akışının rahatlatılması açısından büyük bir avantaj sağlar.

KDV İSTİSNASI NEDİR?

KDV İstisnası, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar için satın alınan mal ve hizmetlere uygulanan Katma Değer Vergisinin ödenmemesine imkan tanıyan teşvik uygulamasını ifade eder. Bu istisna, yatırımın yapılacağı makine, teçhizat, malzeme ve bazı hizmetler için geçerli olup, yatırım sürecinde ciddi bir maliyet avantajı sunar. KDV İstisnası, hem yerli ve hem de ithal yatırım mallarının alımları için geçerlidir.


KDV İSTİSNASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Yatırım Teşvik Belgesi sahibi olan tüm yatırımcılar, yapacakları mal ve hizmet alımlarında KDV İstisnasından yararlanabilirler. İstisnanın uygulanabilmesi için Yatırım Teşvik Belgesinin alınmış olması, KDV İstisnası Yazısının onaylanması ve belge kapsamında gerçekleştirilen yatırımın teşvik edilen faaliyetler arasında yer alması gerekmektedir. KDV İstisnasından yararlanabilecek kişi ve kuruluşlar şunlardır:


  • Gerçek kişiler
  • Şahıs ve sermaye şirketleri
  • KDV mükellefiyeti bulunan belediyeler
  • Dernekler, vakıflar, odalar ve birlikler
  • Kooperatifler

KDV İSTİSNASININ KAPSAMI

Katma Değer Vergisi (KDV) ile ilgili düzenlemeler, 25.10.1984 tarihli ve 3065 sayılı KDV Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunun 11-18. maddelerinde çeşitli KDV istisnaları tanımlanmıştır. Bu bağlamda, 3065 sayılı Kanunun 13/d maddesi, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında gerçekleştirilen makine ve teçhizat alımlarının KDV'den muaf olduğunu ifade eder. Ancak, teşvik belgesi doğrultusunda yapılması gereken yatırım tamamlanmazsa, ödenmeyen KDV, alıcıdan gecikme faizi ve vergi cezası ile birlikte tahsil edilir.


Makine ve Teçhizatın Tanımı: 69 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’ne göre, makine ve teçhizat, amortismana tabi varlıklar olup, mal ve hizmet üretiminde kullanılan sabit kıymetler olarak tanımlanmıştır. Ancak, üretim dışındaki (örneğin pazarlama ve idari) bölümlerde kullanılan benzer sabit varlıklar bu kapsamın dışında bırakılmıştır.


KDV İSTİSNASI UYGULANAN HARCAMALAR

KDV İstisnası, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamındaki aşağıdaki harcama kalemleri için geçerlidir:


  • Makine ve teçhizat alımları
  • Bazı yatırımlar için inşaat malzemeleri alımları
  • Belirli yatırım konularında hizmet alımları

İthal makineler için de KDV istisnası uygulanabilir, özellikle teknoloji odaklı yatırımlarda ithalatla ilgili maliyetlerin düşmesini sağlar.


KDV İSTİSNASI UYGULANMAYACAK HARCAMALAR

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında olsa da tüm harcamalar KDV İstisnasından yararlanmaz. KDV İstisnası uygulanmayacak yatırım harcamaları şunlardır:


  • Tüketim ve sarf malzemeleri ve yedek parçalar
  • Masa, sandalye, dolap gibi mobilyalar (doğrudan üretimde kullanılmadıkça)
  • Müteharrik karakterli araçlar
  • Yatırımla doğrudan ilişkili olmayan makine, teçhizat ve ekipman
  • Ofis ve büro malzemeleri, bilgi işlem makineleri (doğrudan üretimde kullanılmadıkça)
  • Motorlu taşıtlar (bazı çevre dostu motorlu araçlar ve belediyeler için alınan araçlar hariç)
  • Hava, deniz ve demiryolu taşıtları (13/a maddesi kapsamında istisna uygulanabilir)

KDV İSTİSNASI NASIL UYGULANIR?

KDV İstisnasından yararlanmak için yapılması gereken bir dizi işlem vardır. Bunların sırasıyla yapılması önemlidir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında KDV İstisnasından yararlanmak için aşağıda adımların sırayla takip edilmesi gerekir:


  1. Yatırım Teşvik Belgesinin düzenlenmesi
  2. Yerli ve İthal Makine Teçhizat Listelerinin onaylanması
  3. KDV İstisna Yazısının vergi dairesinden alınması
  4. Faturalandırma öncesi satıcılara E-TUYS sisteminden barkodlu bildirimin iletilmesi
  5. Teşvikli faturanın düzenlenmesi
  6. Faturanın E-TUYS sistemine girişinin yapılması

>>> Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır incelemek için buraya tıklayın.


KDV İSTİSNASININ SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR?

KDV İstisnası, yatırımcılara çok önemli faydalar sağlar. Bunlar:


  1. Yatırım Maliyetlerinin Azaltılması: KDV oranları, %20 seviyesindedir. Bu tutar özellikle yeni ve büyük çaplı yatırımlarda ciddi bir yük oluşturur. KDV İstisnası sayesinde yatırımcılar, bu vergi yükünden kurtularak maliyetlerini düşürürler.
  2. Nakit Akışının Rahatlaması: KDV ödemesi yapmamak, yatırımcıların nakit akışını daha rahat yönetmelerine olanak tanır. Bu durum, özellikle yatırımın ilk aşamalarında büyük bir fayda sağlar.
  3. Rekabet Gücünün Artırılması: Yatırım maliyetlerinin azalması, yatırımcıların projelerini daha uygun maliyetlerle gerçekleştirmelerine ve bu sayede piyasada daha rekabetçi hale gelmelerine yardımcı olur.


Bu sayfa "KDV İstisnası" ile ilgili güncel ve detaylı bilgi sunmak için hazırlanmıştır. Bu sayfada yer alan bilgiler 2012/3305 sayılı Karar ve 2012/1 sayılı Tebliğ ışığında teşvik mevzuatına uygun olarak tasarlanmıştır. Bu web sayfasının içeriği Ankara Müşavirlik tarafından oluşturulmuştur.

1990 - 2024 © Ankara Müşavirlik. Bu web sitesinde bulunan tüm bilgiler Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na tabidir ve tüm içerik Ankara Müşavirliğe aittir. İzinsiz yapılan alıntı yapılması halinde, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında cezai işlem başlatma hakkı Ankara Müşavirlik lehine saklıdır.

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KDV İSTİSNASI İŞLEMLERİNDE GÜVENİLİR ÇÖZÜM ORTAĞINIZ.

ANKARA MÜŞAVİRLİK