PROJE BAZLI YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

  >   Yatırım Teşvik Belgesi  >   Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi

 

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi

PROJE BAZLI YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi günümüzde yürürlükte bulunan teşvik sisteminin en üst seviyesini oluşturur. Bu teşvik sisteminde herhangi bir sınırlama bulunmaz. Yatırımcının ve yatırım projesinin ihtiyaçları doğrultusunda uygulanacak desteklerin neler olduğunun belirlenmesine imkan veren bir sistemdir. Büyük ölçekli ve çok yüksek katma değerli yatırımların teşvik edilmesini amaçlayan bir sistemdir. Yatırım projeleri bakanlık uzmanlarınca incelenir ve fizibilite çalışmasındaki yapılabilirlik düzeyi kontrol edilir. Ardından them yatırımcı talepleri hem de yatırımın karakteristik özellikleri dikakte alınarak çok özel kapsamlı bir Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir.

PROJE BAZLI YATIRIM TEŞVİK BELGESİ NEDİR

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi davet veya çağrı usulü ile yapılan başvurunun uygun bulunması halinde proje bazlı devlet yardımı verilmesi amacıyla düzenlenen belgedir. Bu belgeye doğrudan başvuru yapılmaz. Bakanlık belirli şartlarda çağrılar yapar veya doğrudan yetkinliği kanıtlanmış bir yatırımcıyı belirli bir konuda yatırım yapmaya davet eder. Ardından yapılan değerlendirme uygun bulunduğunda söz konusu yatırım için bir Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanır. Resmi Gazete'de yayımlanan Karar'ın ardından söz konusu yatırım için Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenerek yatırımcıya teslim edilir. Bu tip belgeler kapsamında genellikle toplam yatırım tutarının %100'ünü aşacak seviyede bir destekten yararlanmak mümkündür.

 

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamı Destekler

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan destekler diğer hiçbir sistemde bulunmaz. Çok farklı ve özel kapsamlı destekler vardır. Bu desteklerin çok büyük bir kısmından yararlanılsa da her birinin tüm Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgeleri kapsamında verilmesi söz konusu değildir. Genel bir kural bunlar arasından en kritik olanların seçilmesi ve yatırıma uygun biçimde talep edilmesidir. Bu sistemde yararlanılması mümkün olan destek unsurları şunlardır;


  1. Vergisel Destekler: Bunlar yatırımcıya sağlanan vergi indirimleri istisnalar ve muafiyetlerdir. KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, gelir veya kurumlar vergisi indirimi ya da istisnası ve KDV iadesi bu kapsamda sağlanan desteklerdir.

  2. İstihdam Destekleri: Yatırım kapsamında çalışacak personel ile ilgili desteklerdir. Temel amacı istihdamı artırmak ve yatırımcının istihdam yüküne katkı sağlamaktır. Bu kapsamda sağlanan destekleri SGK primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği ve nitelikli personel desteğidir.

  3. Finansman Destekleri: Enerji desteği, faiz veya kar payı desteği, sermaye katkısı ve hibe desteği bu sistem kapsamında yatırımcılara sağlanan finansman destekleridir.

  4. Yatırım Yeri Destekleri: Yatırımcının ihtiyaç duyduğu yatırım yerinin uygun koşullarda tahsis edilmesi, yatırım tamamlandığında yatırımcıya devredilmesi ve ihtiyaç halinde yatırımla ilişkili altyapının devlet eliyle kurulması bu kapsamda alınabilecek desteklerdir.

  5. Diğer Destekler: Yatırım kapsamında üretilecek ürünlere izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tescil kolaylığı sağlanabileceği gibi bu ürünler için kamu alım garantisi verilmesi de mümkündür.

 

PROJE BAZLI YATIRIM TEŞVİK BELGESİ BAŞVURUSU

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi doğrudan başvuru yapılarak alınabilecek bir belge türü değildir. Bu belge sınırlı sayıda yatırımcı için çok kapsamlı bir değerlendirmenin ardından verilir. Bakanlık 2 farklı başvuru usulü benimsemiştir, bunlar:


  1. Çağrı Usulü: Hükümet yatırım programı ve stratejik hedefler doğrultusunda uygun bulunan yatırım konularında ve çağrı metninde belirtilen şartlarda yatırım çağrısı yapılır. Bu çağrılarda bakanlık gerekli tüm koşulları duyurusuna ekler. Kriterleri sağlayan yatırımcılar fizibilite raporu ve proje tanıtım dosyası ile birlikte başvuru yapabilir.

  2. Davet Usulü: Konusunda yetkinliği kanıtlanmış büyük firmalar ülkemizde uygun bölgelerde yatırım yapmak amacıyla doğrudan davet edilir. Bu davet üzerinde fizibilite ve yatırım projesi hazırlanarak başvuru yapılır.


Bu sayfa "Bölgesel Yatırım Teşvik Belgesi" ve "Bölgesel Yatırım Teşvikleri" ile ilgili güncel ve detaylı bilgi sunmak için hazırlanmıştır. İmalat, hizmet, enerji, madencilik, tarım ya da hayvancılık gibi alanlarda yatırım planlayan yatırımcıların, özellikle fizibilite gibi erken yatırım evrelerinde bilgilendirilmesi ve yatırım planının doğru şekillendirilmesine daha fazla katkı sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu sayfada yer alan bilgiler 2012/3305 sayılı Karar ve 2012/1 sayılı Tebliğ ışığında teşvik mevzuatına uygun olarak tasarlanmıştır. Bu web sayfasının içeriği Ankara Müşavirlik tarafından oluşturulmuştur.

1990 - 2024 © Ankara Müşavirlik. Bu web sitesinde bulunan tüm bilgiler Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na tabidir ve tüm içerik Ankara Müşavirliğe aittir. İzinsiz yapılan alıntı yapılması halinde, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında cezai işlem başlatma hakkı Ankara Müşavirlik lehine saklıdır.

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ NEDİR, NASIL ALINIR ve NASIL KULLANILIR ? TÜM SORULARINIZ İÇİN BİZE DANIŞABİLİRSİNİZ.

ANKARA MÜŞAVİRLİK