TAMAMLAMA VİZESİ İŞLEMLERİ: YATIRIM TEŞVİK BELGESİNİN KAPANIŞ VE EKSPERTİZ İŞLEMLERİNDE DOĞRU VE HIZLI SONUÇLAR İÇİN.

Tamamlama Vizesi İşlemleri

Tamamlama Vizesi; tüm yatırım teşvik belgeleri kapsamında zamanı geldiğinde yapılması gereken bir işlemildir. Yatırım teşvik belgesi 3 yıllık bir yatırım dönemi ve talep edilmesi halinde bu yatırım süresinin yarısı kadar ilave süre içeren bir dönemdir. Buna göre yatırım teşvik belgesi kapsamında bakanlığın öngördüğü toplam süre 4,5 yıl kadardır. Bu zaman içerisinde yatırım tamamlanmış, ekspertiz ve kapanış işlemi için yatırımcı hazır olmalıdır. Tamamlama vizesi yapıldıktan sonra Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği ve diğer tüm istihdam destekleri uygulanmaya başlamaktadır.

Tamamlama Vizesi müracaatları mutlaka zamanında yapılmalıdır. Eğer yatırım gerçekleşmişse veya belge kapsamında tamamlanmamış olsa dahi bir miktar yatırım yapılmış ise bu durumda mutlaka belgenin kapanışıyla ilgili işlemlerin yapılması gerekmektedir. Zamanında yapılmayan tamamlama vizesi işlemleri neticesinde yatırım teşvik belgelerin re'sen iptal edilmesi de olası bir durumdur.

Tamamlama Vizesi İşlemleri

TAMAMLAMA VİZESİ İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR ?

Tamamlama vizesi işlemlerinin yapılabilmesi için öncelikle belgede kayıtlı şartlara bağlı kalınarak yatırımın tamamlanma durumu kontrol edilmelidir. Daha sonra gerekli bilgi ve belgelerle eksperti başvurusu yapılır. Bakanlık uzmanlarından oluşan 2 ya da 3 kişilik eksper heyeti yerinde ekspertiz yaparak belgenin tamamlama vizesini tamamlamaktadır. Bu işlem neticesinde önemli bir yükümlülük yerine getirilmiş olmaktadır.

Tamamlama vizesi işlemlerinin başlatılmasının ardından sonuçlanmasını beklemeden yeni bir yatırım teşvik belgesi başvurusu yapılması mümkündür. Genellikle yatırımcılar sürekli kapasite artışı ve modernizasyon yatırımları yapmaktadır. Tamamlama vizesi için başvuru yapıldıktan sonra ekspertiz yapılması için oldukça uzun bir süre geçmesi gerekmektedir. Ancak bu süre içerisinde yatırımların devam etmesi için yeni belge başvurusu yapılabilmektedir. Mevcut yatırımda kapasite artışı veya modernizasyon devam ederken bir yandan da tamamlama vizesi yapılabilmektedir.

Tamamlama vizesi işlemlerinin zamanında yapılmaması nedeniyle teşvik belgesi re'sen iptal edilebilir. Bu durumda teşvik belgesi kapsamında yatırım yapılmış ve teşviklerden yararlanılmışsa, söz konusu desteklerin müeyyide ve yasal faizleriyle birlikte geri alınması gerekmektedir. Tahsil edilmeyen cezaların ise iptal kaldırma işlemiyle iptal edilmesi de mümkün olabilmektedir.

Tamamlama Vizesi Müracaatı Nereye Yapılır

TAMAMLAMA VİZESİ MÜRACAATI NEREYE YAPILIR ?

Tamamlama Vizesi işlemlerinin yapılabilmesi için T.C. Sanayi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. Bu müracaatın tamamlanması için mutlaka eksiksiz hazırlanan dosyanın da müracaat ekinde bulunması gerekmektedir. Bu dosya içerisinde yatırım kapsamında yapılan harcamalar, gerçekleşme değerleri, finansal bilgiler ve diğer tüm evraklar bulunmaktadır.



TAMAMLAMA VİZESİ İŞLEMLERİ İÇİN BİZE ULAŞIN.