GENEL YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

  >   Yatırım Teşvik Belgesi  >   Genel Yatırım Teşvik Belgesi

 

Genel Yatırım Teşvik Belgesi

GENEL YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

Genel Yatırım Teşvik Belgesi çok geniş uygulama alanı bulunan bir belge türüdür. Bu belge türünün neredeyse tüm yatırım konuları için düzenlenmesine imkan vardır. Yalnızca teşvik edilmeyecek yatırım konuları içerisine giren sektör ve konular genel nitelikli belgelendirmenin dışındadır. Teşvik edlmeyecek yatırım konuları listesi dışında kalan tüm yatırımlar için genel nitelikli bir belge ve genel yatırım teşviklerinden faydalanmak mümkündür. Sınırlı bir kapsamı olsa da birçok avantaj barındıran bu belge türü aşağıda yakından incelenmiştir.

GENEL YATIRIM TEŞVİK BELGESİ NEDİR

Genel Yatırım Teşvik Belgesi Nedir ülkemizde yapılacak çok geniş yatırım konuları grubuna verilen belge türüdür. Genel nitelikli bu belge kapsamında birçok destek unsuru bulunur. Ancak, bu belge türü diğer belgelere kıyasla daha düşük bir teşvik çeşitliliğine ve destek yoğunluğuna sahiptir. Bunun nedeni ise mevzuat kapsamında daha dar kapsamlı kriter tanımlamasına sahip olması ve bölgesel değerlendirme ölçütlerine tabi tutulmamasıdır.

Genel Yatırım Teşvik Belgesi, az sayıda kritere bağlı olarak temin edilir. Bu nedenle, desteklerin ve teşvik unsurlarının da kapsamı görece dardır. Ancak yine de yatırımcı firmalara çok büyük bir rekabet avantajı sağlar. Bu desteklerden faydalanmak için ilk kontrol edilmesi gereken husus yatırım konusunun teşvik edilmeyecek yatırım konuları arasında yer almadığıdır. Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak teşvik edilmeyecek yatırım konularına dair güncel listeye ulaşabilirsiniz.


>>> Teşvik Edilmeyecek Yatırım Konuları

GENEL YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDAKİ DESTEKLER

Genel Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan destekler yatırım mallarının teminini kolaylaştırmayı hedefler. Daha açık bir ifadeyle makine ve teçhizatın avantajlı koşullarda temin edilmesini sağlayan desteklerdir. Genel Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan destekler kısaca Genel Yatırım Teşvikleri olarak adlandırılır. Genel Yatırım Teşvikleri şunlardır;


  1. KDV İstisnası: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında temin edilecek her türlü yerli ve ithal makine teçhizat %20 oranında uygulanan KDV tutarından muaftır. Bu kapsamda, temin edilecek makinelerin ve ilişkili teçhizatın alım öncesi onaylı yerli makine ve teçhizat listesinde yer alması esastır. Onaylı listede bulunmayan hiçbir makine KDV İstisnasından yararlanacak şekilde temin edilemez. Aynı zamanda, makine ve teçhizat niteliği bulunmayan bina inşaat harcamaları veya diğer harcamalar niteliği taşıyan yatırım malları ile sarf malzemeleri kesinlikle bu kapsamda değerlendirilemez.

  2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: İthalatı yapılacak makine ve teçhizat için KDV İstisnasının yanı sıra Gümrük Vergisi Muafiyeti de uygulanır. İthal eşya üzerindeki gümrük vergisi ve varsa ilave gümrük vergisi tam muafiyetten yararlanır. Yani ithal eşyanın serbest dolaşıma girişinde uygulanacak gümrük vergisi ve ilave gümrük vergisi oranı ne olursa olsun yatırım malları bu vergilerden muaftır.

  3. Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası: Turizm ve imalat sanayi sektörlerinde yapılacak yatırımlar için istisnai olarak bina inşaat harcamaları için de KDV İstisnası getirilmiştir. Yatırım Teşvik Belgesi alındıktan sonra inşaatına başlanan yatırımlar için inşaat amaçlı her türlü mal ve hizmet alımları %20 oranındaki KDV tutarından müstesna tutulmuştur.

 

GENEL YATIRIM TEŞVİK BELGESİ ALMA KRİTERLERİ

Genel Yatırım Teşvik Belgesi daha önce de belirttiğimiz üzere görece az kritere bağlı tanımlanmış bir belge türüdür. Bu belge görece dar kapsamlı teşviklerine ile bağlantılı şekilde düşük seviye kriter değerlendirmesine tabi tutulmuştur. Genel Yatırım Teşvik Belgesi almak için sağlanması gereken kriterler aşağıda listelenmiştir.


  1. Yatırım Konusu: Teşvik edilen yatırım konuları arasında kalan bir veya birkaç konuda yatırım projesi sunmak gerekir. Teşvik edilen yatırım konularını belirlemek için basitçe teşvik edilmeyen yatırım konuları listesine başvurmak gerekir. Teşvik edilen konular çok daha fazla olduğu için sınırlı sayıda konunun yer aldığı teşvik edilmeyen yatırımlar listesi oluşturulmuştur. Bu listesi dışındaki tüm konular teşvik edilen yatırımlar olarak kabul edilir.

  2. Asgari Sabit Yatırım Tutarı: Yatırımın yapıldığı bölgeye bağlı olarak asgari sabit yatırım tutarını aşacak miktarda bir yatırım planlamak yetelidir. Asgari sabit yatırım tutarları ise aşağıda ayrı bir başlık altında detaylı biçimde açıklanmıştır.

  3. SGK Prim Borcu Bulunmamak: Genel Yatırım Teşviklerinden faydalanmak isteyen hiçbir yatırımcının SGK prim borcu bulunmamalıdır. Vergi borcu değerlendirmesi yapılmamakla birlikte SGK prim borcu bulunmadığına ilişkin kontroller yapılmaktadır. Bu demek oluyor ki vergi borcu bulunanlar teşviklerden yararlanabilir ancak SGK prim borcu bulunanlar genel teşviklerden yararlanamaz.

  4. Yatırım Bütünlüğü: Yatırımın gerçekleşebilmesi ve kapasitenin oluşması için gereken asgari yatırımın yapılması ve bütünlük oluşması şarttır. Bu koşul, imalat sanayi yatırımları için üretim kapasitesini sağlayacak ana makinelerin temini, hizmet sektörlerinde ise hizmetin sunumu için gerekli asgari inşaatın tamamlanması ve donanımın temin edilmesi demektir.

  5. Entegrasyon: Bazı yatırımlar için teşvikler ancak birkaç yatırım konusunun entegre biçimde yapılması koşuluyla verilir. Entegrasyona tabi olan tüm yatırımlar için mevzuat hükümlerine göre entegrasyonun sağlanması şarttır.

  6. Çevresel Uyum: Tüm yatırımların çevresel uyumunun sağlanması ve çevresel etkilerin en aza indirilmesi şarttır. Bu kapsamda, Çevresel Etki ve Değerlendirmesine (ÇED) tabi olan yatırımlar için mutlaka uygun koşullarda çevre projesinin yapılması ve ÇED Belgesinin alınması gerekir.

  7. İzinler ve Belgeler: Yatırım konusu ile bağlantılı olan izinler, lisanslar, ruhsatlar ve diğer kurumlardan temin edilmesi gereken tüm belgelerin alınması şarttır. Aksi halde yatırımın yapılması da mümkün olmayacağı gibi teşviklerden faydalanmak da mümkün olmayacaktır.

GENEL YATIRIM TEŞVİK BELGESİ NASIL ALINIR

Genel Yatırım Teşvik Belgesi almak için E-TUYS sistemi üzerinde yetki almak, firmayı tanımlamak ve yatırım projesii mevzuata uygun biçimde yapmak gerekir. Bu adımların herhangi birinin eksik yapılması durumunda belge alınması mümkün olmayacaktır. Şimdi bu adımların her birine detaylı bakalım.

Genel Yatırım Teşvik Belgesi alabilmek için tüm belgelerde olduğu gibi E-TUYS sisteminin kullanımı gerekir. E-TUYS sistemi bilindiği üzere tüm teşvik uygulamalarının yürütüldüğü elektronik sistemdir. Bu sistemin dışında hiçbir yolla Yatırım Teşvik Belgesi almak veya teşvikli işlemleri yürütmek söz konusu değildir. Bu sistemin kullanılması için ise önceliklie yapılacak olan E-TUYS yetkisinin alınmasıdır.

E-TUYS sistemini kullanacak teşvik konularında yetkin ve deneyimli bir gerçek kişiye resmi yetkinin verilmesine E-TUYS Yetkilendirme adı verilir. Bu yetkiyi alan kişi yatırımcı adına işlemleri yürütmekten sorumlu olacaktır. Sınırlı bir süre için yetki alan kişi doğrudan E-TUYS sistemine giriş yaparak yetkisini kullanır.

Yetkilendirmenin ardından yatırımcı firmanın sisteme tanıtılması gerekir. Bu işlemler sırasında sisteme giriş yapan E-TUYS yetkilisi MERSİS bilgilerinden de faydalanarak gerekli tüm girişleri yapar. İlgili resmi şirket evraklarını sisteme yükler. Bu şekilde süreçi yürüterek sisteme yatırımcı bilgilerinin eksiksiz tanımlanması gerekir. Artık yatırım projesinin oluşturulması ve belgenin temini mümkündür.

GENEL YATIRIM TEŞVİK PROJESİNİN OLUŞTURULMASI

Genel Yatırım Teşvik Belgesini almak için oluşturulacak proje E-TUYS sistemine hazırlanır. Yatırım yerinin detayları, yatırım konusu, üretilecek ürünler veya sunulacak hizmetler tüm yönleriyle açıklanır. Üretim ve hizmet kapasiteleri ayrıca belirtilir. Yatırım konusuyla bağlantılı tüm makine, teçhizat ve ekipman tek tek tüm yönleriyle projeye eklenir. Yatırımın finansmanı, sabit yatırım tutarı gibi detaylı finansal tablolar oluşturulur. Kısa bir fizibilite ile birlikte proje tanımı oluşturulur. Teşvik mevzuatına göre eklenmesi gereken başvuru belgelerinin tamamı projenin ekinde bakanlığa sunulur. Yatırım projesiyle ilgili dikkat edilmesi gerekenler sektörel kısıtlar, bölgesel kısıtlar, mali kısıtlar ve mevzuatta tanımlanan diğer kriterlerdir. Bunların her birini dikkate alacak şekilde yapılacak projeler başarıya ulaşırken eksik veya hatalı yapılan projeler neticesinde belge alınması mümkün olmayacaktır.

GENEL YATIRIM TEŞVİK BELGESİ SABİT YATIRIM TUTARI

Genel Yatırım Teşvik Belgesi almak için sağlanması gereken asgari yatırım tutarları en önemli kriterdir. Bu tutarın altında kalınması halinde hiçbir şekilde teşvik almak mümkün değildir. Ancak bu kriteri sağlayan yatırımlar için diğer proje detaylarına bakmak ve kapsamlı inceleme yapmak gerekir. Güncel durumda uygulanan asgari yatırım tutarları aşağıdaki gibidir.


  • 1. ve 2. bölgelerde yer alan yatırımlar için en az 3 milyon Türk Lirası kadar yatırım yapılması şarttır.

  • 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde yer alan yatırımlar için en az 1,5 milyon Türk Lirası yatırım yapılması gerekmektedir.

GENEL YATIRIM TEŞVİK BELGESİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

Genel Yatırım Teşvik Belgesi çok sık alınan bir belge olması nedeniyle yoğun bir inceleme altındadır. Hem kamu otoriteleri hem de yatırımcılar tarafından en sık araştırılan belge türü kuşkusuz genel nitelikli belgelerdir. Bu nedenle, yatırımcılar tarafından merak edilen konular da çok fazladır. Geçmiş deneyimlerimiz ve bize ulaşan sorular içerisinden derlediğimiz sık sorulan sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir. Burada bulamadığınız sorular için ise her zaman bize ulaşabilirsiniz. Teşvik uygulamalarıyla ilgili tüm sorularınız için uzmanlarımız memnuniyetle cevap bulacaktır.


► Genel Yatırım Teşvik Belgesi Ne Zaman Alınır?

Genel Yatırım Teşvik Belgesi hiçbir yatırım harcaması yapılmadan önce alınmalıdır. Yatırım yeri belirlenip mülkiyeti alındıktan veya kira kontratı imzalandıktan sonra yatırım projesinin detayları belirlenir. Detaylar doğrultusunda yatırım kararı alındığında ilk iş belgenin alınması gerekir.

► Genel Yatırım Teşvik Belgesi Nereden Alınır?

Genel Yatırım Teşvik Belgesi Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınır. Dikkat edilmesi gereken husus bakanlığa fiziksel olarak veya şahsen başvuru yapılması sonucunda belge alınamaz. Ancak, E-TUYS sistemi üzerinde yetkilendirilen kişiler elektronik ortamda usulüne uygun biçimde projeyi bakanlığa sunarak alabilir.

► Kimler Genel Yatırım Teşvik Belgesi Alabilir?

Türkiye'de yatırım planı bulunan gerçek kişiler, firmalar, tüzel kişiler, sermaye şirketleri, şahıs işletmeleri, adi ortaklıklar, kamu kurum ve kuruluşları, bakanlıklar, vakıflar, dernekler, kooperatifler, belediyeler, birlikler, meslek odaları gibi birçok yapının Genel Yatırım Teşvik Belgesi alma hakkı vardır.

► Yabancılar Genel Yatırım Teşvik Belgesi Alabilir Mi?

Türkiye'de bulunan yabancı gerçek kişiler ve yabancı sermayeli şirketler de belge alabilir. Yabancı gerçek kişiler yerli kişilerle, yabancı şirketler ise yerli şirketlerle aynı şartlarda teşviklerden yararlanır. Aynı zamanda yurt dışında kurulu şirketlerin ülkemizde açacakları şubeler de yine genel yatırım teşviklerinden faydalanabilir.


Bu sayfa "Genel Yatırım Teşvik Belgesi" ve "Genel Yatırım Teşvikleri" ile ilgili güncel ve detaylı bilgi sunmak için hazırlanmıştır. İmalat, hizmet, enerji, madencilik, tarım ya da hayvancılık gibi alanlarda yatırım planlayan yatırımcıların, özellikle fizibilite gibi erken yatırım evrelerinde bilgilendirilmesi ve yatırım planının doğru şekillendirilmesine daha fazla katkı sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu sayfada yer alan bilgiler 2012/3305 sayılı Karar ve 2012/1 sayılı Tebliğ ışığında teşvik mevzuatına uygun olarak tasarlanmıştır. Bu web sayfasının içeriği Ankara Müşavirlik tarafından oluşturulmuştur.

1990 - 2024 © Ankara Müşavirlik. Bu web sitesinde bulunan tüm bilgiler Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na tabidir ve tüm içerik Ankara Müşavirliğe aittir. İzinsiz yapılan alıntı yapılması halinde, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında cezai işlem başlatma hakkı Ankara Müşavirlik lehine saklıdır.

GENEL YATIRIM TEŞVİK BELGESİ ALMAK VE DESTEKLERDEN EKSİKSİZ YARARLANMAK İÇİN GÜVENİLİR ÇÖZÜM ORTAĞINIZ.

ANKARA MÜŞAVİRLİK