Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi

STRATEJİK YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi ülkemizin ithalat bağımlılığı yüksek olan ürünlerin yurt içi üretimini teşvik etmek için oluşturulan teşvik sistemidir. Bu kapsamda, stratejik yatırım kriterlerini sağlayan ürünler için başvuru yapılması mümkündür. 4 temel kriteri sağlayan ürünler stratejik ürün olarak değerlendirilir. Yani bu ürünler ülkemizin ithalata bağımlı olduğu ürünlerdir. Bu ürünlerin yerli üretimi de ülkemiz için stratejik öneme sahiptir. Bu kapsamda uygun bulunan yatırımlar için çok değerli bir belge türü olan Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir.

STRATEJİK YATIRIM KRİTERLERİ NELERDİR?

Stratejik Yatırım Kriterleri bir yatırımın teşvik mevzuatına göre stratejik sayılması için gerekli kriterlerdir. Bu kriterler 4 adet olarak belirlenmiştir. Bu 4 stratejik yatırım kriterini sağlayan yatırımlar için Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesi mümkündür. Güncel teşvik sistemine göre uygulanan 4 farklı stratejik yatırım kriteri şunlardır;


  1. Toplam sabit yatırım tutarının en az 50 Milyon Türk Lirası olması gerekir.

  2. Üretilecek ürünün yurt içi toplam üretim kapasitesinin o ürünün ithalatından az olması gerekir.

  3. Üretilecek ürün üzerindeki katma değerin en az %40 olması gerekir.

  4. Söz konusu ürünün son bir yıl içerisinde gerçekleşen ithalatı en az 50 Milyon ABD Doları olması gerekir.

Bu sayılan 4 kriterin her birini sağlayan yatırımlar için Stratejik Yatırım Teşvikleri olarak adlandırılan destekler uygulanır. Şimdi bu kapsamda yararlanılabilecek destekleri inceleyelim.


STRATEJİK YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDA DESTEKLER

Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan destekler oldukça yüksek seviyede belirlenmiştir. Katma değerli ve büyük ölçekli bu yatırımlar için sağlanan destekler yatırım maliyetinde düşüş, finansmanda kolaylık ve istihdam avantajı sağlamayı amaçlar. Bu kapsamda uygulanan Stratejik Yatırım Teşvikleri şunlardır.


  1. KDV İstisnası: Yatırım kapsamında temin edilecek makine ve teçhizat için Katma Değer Vergisi ödenmeyecektir. Bu destek unsuru yatırımcılara %20 oranında bir maliyet avantajı sağlar.

  2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Yatırım kapsamında ithal edilecek makine ve teçhizat için gümrük vergisi ve varsa ilave gümrük vergisi muafiyeti sağlanır. Günümüzde ithal malların bazılarında %15-20 oranında ithalat vergisi yükü bulunur. Bu destek unsuru ithalat vergilerini ortadan kaldırır.

  3. Vergi İndirimi: Stratejik yatırımlar için toplam yatırım tutarının %50'sinin (%50 yatırıma katkı oranı) kurumlar vergisinden düşülmesi mümkündür. Bu destek unsuru gelir vergisi için de aynı şartlarda uygulanır.

  4. SGK Primi İşveren Hissesi Desteği: İlk 5 bölgede yapılacak yatırımlar için 7 yıl, 6. bölgede ise 10 yıl süreyle SGK primi işveren hissesi desteğinin asgari ücrete tekabül eden kısmı devletçe karşılanır.

  5. Yatırım Yeri Tahsisi: Tüm bölgelerde, tüm il ve ilçelerde uygun bulunan Hazine arazileri üzerinde irtifak hakkı kurulması ve kiralama şeklinde kamu taşınmazı üzerinde yatırım yapmak mümkündür.

  6. Faiz veya Kar Payı Desteği: Yatırımın finansmanı için ihtiyaç duyulan kredilerin yerli krediler için 5 puanı, döviz ve dövize endeksli krediler için ise 2 puanı devletçe karşılanır. Ayrıca, TOSHP kapsamında iç kredilerde yüksek teknooji sınıfında 10 puan, diğer sınıflarda 8 puan destek verilir.

  7. SGK Primi İşçi Hissesi Desteği: SGK primlerinin işçi payının asgari ücrete tekabül eden kısmı 10 yıl süreyle devletçe karşılanır. Bu destek unsuru yalnızca 6. bölgede 10 yıl süreyle uygulanır. Ayrıca, TOSHP kapsamında 6. bölge dışındaki tüm illerde yüksek teknoloji sınıfı için 7 yıl, diğer sınıflar için 5 yıl uygulanır.

  8. KDV İadesi: 500 Milyon TL ve üzeri yatırım tutarı bulunan stratejik yatırımlar kapsamında yapılacak bina inşaat harcamalarında KDV tutarı yatırımcıya mahsuplaşma usulü ile iade edilir.



Bu sayfa "Bölgesel Yatırım Teşvik Belgesi" ve "Bölgesel Yatırım Teşvikleri" ile ilgili güncel ve detaylı bilgi sunmak için hazırlanmıştır. İmalat, hizmet, enerji, madencilik, tarım ya da hayvancılık gibi alanlarda yatırım planlayan yatırımcıların, özellikle fizibilite gibi erken yatırım evrelerinde bilgilendirilmesi ve yatırım planının doğru şekillendirilmesine daha fazla katkı sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu sayfada yer alan bilgiler 2012/3305 sayılı Karar ve 2012/1 sayılı Tebliğ ışığında teşvik mevzuatına uygun olarak tasarlanmıştır. Bu web sayfasının içeriği Ankara Müşavirlik tarafından oluşturulmuştur.

1990 - 2024 © Ankara Müşavirlik. Bu web sitesinde bulunan tüm bilgiler Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na tabidir ve tüm içerik Ankara Müşavirliğe aittir. İzinsiz yapılan alıntı yapılması halinde, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında cezai işlem başlatma hakkı Ankara Müşavirlik lehine saklıdır.

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ NEDİR, NASIL ALINIR ve NASIL KULLANILIR ? TÜM SORULARINIZ İÇİN BİZE DANIŞABİLİRSİNİZ.

ANKARA MÜŞAVİRLİK